Een markant kerkgebouw uit 1425 met
een witte toren
De Hervormde kerk in Den Hoorn (Texel) is een markant kerkgebouw uit 1425 met een witte toren. De houten kapel op deze locatie werd in 1409 afgebroken.
In 1450 werd de toren tegen de westgevel (en deels in het schip) gerealiseerd. De kerk bestaat nog slechts uit drie traveeën, in 1646 door de stenen topgevel afgesloten.
De kerk ligt aan de noordrand van het dorp. Vroeger lag de kerk echter in het centrum; er zijn de laatste eeuwen (na de bloeiperiode van het beloodsen van schepen) door leegstand veel huizen gesloopt.
Op de balustrade van de kerktoren rond de spits staan drie schijnwerpers die samen met het lage licht in de duinen ten zuidwesten van Den Hoorn een lichtenlijn vormen.
Het kerkgebouw is een rijksmonument.
Orgel
Johann Christoff Scheuer werd in 1776 in het Duitse Emlichheim – net over de grens bij Coevorden – geboren. Na een opleiding als meubelmaker kwam hij in de orgelmakerij terecht, eerst in Coevorden en vanaf 1823 in Zwolle. Zijn instrumenten kenmerken zich door een traditionele en degelijke opzet. In de vaklitteratuur wordt het werk van Scheuer beoordeeld als “hoogtepunten van de negentiende eeuwse orgelbouw in Overijssel”. Zijn drie zonen Jan Eek, Georg Albrecht en Ernst August werden door vader opgeleid en zetten na zijn dood in 1854 het bedrijf nog vier jaar voort. Zonder hun vader bleek de continuïteit van het bedrijf niet mogelijk en in 1858 emigreerden zij – gedesillusioneerd – naar Port Natal in Zuid Afrika. Ondanks de goede kwaliteit van de Scheuer orgels beleefde hun orgelbouwerij een bescheiden bloei, slechts 18 complete orgels verlieten de werkplaats, bijna alle in het oosten van het land en in Friesland. Het orgel voor Den Hoorn uit 1857, ver van huis, werd het op één na laatste instrument van de gebroeders.
Het Hoornder orgel telt 8 registers en is voorzien van een aangehangen pedaal zonder zelfstandige registers. Het orgel verkeert als enige van Scheuer in de originele staat en, na de laatste revisie door orgelbouwer Flentrop, in optimale conditie.
Scheuer ontwierp zijn orgels in de eerste plaats voor begeleiding van de gemeentezang, maar in de praktijk blijkt dit fraaie instrument zeer geschikt voor de vertolking van muziek uit verschillende muzikale periodes. Door de harmonische en monumentale opbouw van het front en het weelderige houtsnijwerk is het orgel bovendien beeldbepalend voor de Hoornder Kerk.
DISPOSITIE
Manuaal:
Bourdon 16’
Prestant 8’
Holpijp 8’
Octaaf 4’
Quint 3’
Principaal 2’
Flageolet 1’
Trompet 8’
Pedaal:
Aangehangen
Stemming: a’ = 460 hz.
Rommeltjesmarkt
De Rommeltjesmarkt wordt wekelijks gehouden op Witteweg 3, Den Hoorn
open op maandagen van 12.30 uur tot 16.00 uur
Onze gemeente krijgt veel terug van de mensen in haar omgeving. Zo is er al decennialang de Rommeltjesmarkt in Den Hoorn, die altijd op maandagmiddag open is. De markt wordt gedragen door veel vrijwilligers – al dan niet kerkleden – uit het dorp. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de historische kerk van Den Hoorn.
Begraafplaats
Op de begraafplaats rond het Hoornder kerkje liggen mensen begraven die in Den Hoorn woonden. Ook is er een urnenmuur aanwezig. Voor vragen rond de graven en begraven worden kunt u contact opnemen met Irene Kikkert 06 49 80 27 29.
Zie hier 08-10-2020 REGLEMENT KERKELIJKE BEGRAAFPLAATSEN DE WAAL EN DEN HOORN
Kerk van Den Hoorn in beeld
Kerk van Den Hoorn in beeld
Waar?
Waar?